Ushtrimi i rregullt ‘më i miri për shëndetin mendor’

Aktiviteti fizik i rregullt që zgjat 45 minuta 3-5 herë në javë mund të zvogëlojë shëndetin e dobët mendor – por duke bërë më shumë se kaq nuk është gjithmonë e dobishme, sugjeron një studim i madh i SHBA.

Një total prej 1.2 milion njerëz raportuan nivelet e aktivitetit të tyre për një muaj dhe vlerësuan mirëqenien e tyre mendore.

Njerëzit të cilët ushtrojnë kanë pasur 1.5 herë më pak “ditë të këqija” në  një muaj se sa ata që nuk ushtrojnë, zbuloi studimi.

Sportet e ekipit, çiklizmit dhe gjimnastika kanë pasur ndikimin më të madh pozitiv.

U gjet se të gjitha llojet e aktivitetit përmirësojnë shëndetin mendor pa marrë parasysh moshën ose gjininë e njerëzve, duke përfshirë kryerjen e punëve të shtëpisë dhe kujdesin ndaj fëmijëve.

Studimi, i publikuar në The Lancet Psychiatry Journal, është më i madhi i këtij lloji deri tani, por nuk mund të konfirmojë se aktiviteti fizik është shkaku i përmirësimit të shëndetit mendor.

Hulumtimet e mëparshme të efektit të ushtrimit mbi shëndetin mendor kanë nxjerrë rezultate të përziera, dhe disa studime sugjerojnë se mungesa e aktivitetit mund të çojë në shëndetin e dobët mendor, si dhe të jetë simptomë e tij.

Ushtrimi tashmë është i njohur për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve të zemrës, infarktit dhe diabetit.

Të rriturit që morën pjesë në studim thanë se përjetuan mesatarisht 3.4 ditë të shëndetit të dobët mendor çdo muaj. Për ata që ishin fizikisht aktivë, kjo u reduktua në vetëm dy ditë.

Ndër njerëzit që kishin qenë diagnostikuar më parë me depresion, ushtrimi duket se kishte një efekt më të madh, duke rezultuar në shtatë ditë të shëndetit të dobët mendor në muaj krahasuar me gati 11 ditë për ata që nuk kishin ushtruar.

Sa shpesh dhe për sa kohë njerëzit ishin aktivë ishte gjithashtu e rëndësishme.

Duke qenë aktiv për 30 deri në 60 minuta çdo ditë të dytë doli si rutinë optimale.

Por mund të ketë një gjë të tillë si ushtrimi i tepërt, erdhi në përfundim studimi.

Dr. Adam Chekroud, autor i studimit dhe asistent profesor i psikiatrisë në Universitetin Yale, tha: “Më parë, njerëzit kanë besuar se sa më shumë ushtrime të bëni, aq më i mirë është shëndeti juaj mendor, por studimi ynë sugjeron që kjo nuk është kështu.”

“Të bësh ushtrime më shumë se 23 herë në muaj, ose të ushtrosh për seanca më të gjata se 90 minuta, shoqërohet me një gjendje më të keqe mendore”.

Ai tha se ndikimi pozitiv i sporteve të ekipit sugjeron se aktivitetet sportive sociale mund të zvogëlojnë izolimin dhe të jenë të mirë për elasticitetin, ndërkohë që reduktojnë gjithashtu depresionin.

Gjetjet mbështetin udhëzimet e qeverisë duke rekomanduar që njerëzit të bëjnë 150 minuta aktivitet fizik në javë.

Por studimi ka disa kufizime. Ajo bazohet në vetë-raportimin, e cila nuk është gjithmonë e saktë dhe nuk ka asnjë mënyrë për të matur aktivitetin fizik.

Dr Dean Burnett, shkencëtar i neurologjisë  dhe bashkëpunëtor hulumtues i nderit, nga shkolla e psikologjisë në Universitetin Cardiff, tha se lidhja mes stërvitjes dhe shëndetit mendor ishte e vështirë të përcaktohej, por ky studim i madh “sugjeron fuqishëm se ekziston një lidhje e përcaktuar mes tyre”.

“Megjithatë, natyra e studimit nënkupton se është e vështirë të thuhet më shumë se kaq me ndonjë siguri,” tha ai.

Profesori Stephen Lawrie, kreu i psikiatrisë në Universitetin e Edinburgut, tha se studimi tregoi se stërvitja sociale dhe “e ndërgjegjshme” është veçanërisht e mirë për shëndetin mendor – por jo nëse është e tepërt.

“Unë besoj që ne të gjithë i njohim njerëzit që duken ‘të varur’ nga ushtrimi dhe nëse kjo fillon të ndikojë në aspekte të tjera të jetës – si përshembull duke lënë aktivitetet sociale sepse duhet të zgjohesh në agim për të vrapuar disa milje – kjo mund të jetë e keqe për njerëzit,” shtoi ai.

Foto nga Bruno Nascimento në Unsplash

Ju pëlqen ky artikull? Klikoni këtu dhe na bëni like në Facebook për më shumë artikuj të tillë.