00:00:00
17 Feb

Spielberg paralajmëron për urrejtjen kolektive

Pas ngjarjes me të shtëna masive në Pittsburgh në tetor, regjisori i mirënjohur hollivudian Stiven Spielberg beson tani, më shumë se kurrë, se njerëzit duhet të përballen me alarmimin e rritjes së ideologjive të urryera.

Filmi për holokaustin fitues i çmimit të Akademisë,”Schindler’s List”,  po kthehet në disa teatro këtë javë në nder të 25 vjetorit të tij. Është një tregim që ende rezonon, tha ai në një intervistë me “NBC Nightly News”.

“Unë mendoj se ka më shumë rrezik sot sesa edhe atëherë,” tha Spielberg, duke iu referuar kohës kur doli filmi.

“Kur urrejtja kolektive organizohet dhe industrializohet, atëherë gjenocidi pason”, tha Spielberg. “Ne duhet ta marrim atë më seriozisht sot sesa mendoj se ne duhet ta marrim atë në një brez”.

“Schindler’s List”, ka dalur në vitin 1993 dhe tregon historinë e vërtetë të Oskar Schindler, një biznesmen gjerman, përpjekjet e të cilit për të punësuar hebrenj gjatë Holokaustit shpëtuan 1,200 njerëz.

Ndonëse bëri disa nga bllokadat më të njohura dhe të qëndrueshme në histori, ishte “Schindler’s List ” filmi që i dha Spielbergit çmimin e tij të parë të Akademisë. Por ai kurrë nuk e imagjinonte se do të fitonte edhe sukses komercial.

“Nuk mund ta imagjinoja duke u bazuar në historinë që thamë se një audiencë do të toleronte sasinë e dhunës, njeriu kundër njeriut, ose jo njeriut kundër njeriut”, tha Spielberg, 71 vjeç. “Askush nuk mendonte se filmi do të bënte para”.

 

Ju pëlqen ky artikull? Klikoni këtu dhe na bëni like në Facebook për më shumë artikuj të tillë.