00:00:00
22 Mar

Sinjali i përsëritur i radios vjen nga 1.5 miliard vit drite larg

Shkencëtarët kanë vërejtur shpërthime të përsëritura të sinjaleve të radios që vijnë nga thellë në hapësirë.

Është hera e dytë që shkencëtarët kanë parë një shpërthim të tillë të përsëritur të radios. Ky shpërthim thellon misterin dhe ofron një mundësi potenciale për të kuptuar më së fundi se çfarë mund të jetë shpërthimi nga një galaktikë një  miliard vite dritë larg.

Shpërthimet e shpejta të radios janë spekuluar të jenë rezultat i shpërthimit të yjeve ose transmetim nga jashtëtokësorët. Por ato kanë mbetur tërësisht misterioze, me pak dëshmi se nga ku mund të vijnë.

Shkrepëtimat zgjasin vetëm për një milisekond por ato nxirren jashtë me të njëjtën sasi energjie që dielli zgjat 12 muaj për të prodhuar.

Ndoshta më emocionuese nga shpërthimet e reja është ajo që shkencëtarët e panë duke u përsëritur përsëritur gjashtë herë, me sa duket nga i njëjti vend. Nga më shumë se 60 shpërthime radioje të zbuluara deri më tani, vetëm njëri prej tyre është përsëritur ndonjëherë.

“Deri tani, kishte vetëm një FRB të përsëritur. Duke ditur se ka një tjetër sugjeron se mund të ketë më shumë atje. Sa me më shumë përsëritsje të shpërthimeve aq më shumë burime të disponueshme për studim, ne mund të jemi në gjendje t’i kuptojmë këto enigma kozmike-prej nga vijnë dheçfarë i shkakton ata “, tha Ingrid Stairs, një anëtare i ekipit CHIME dhe një astrofizikante në UBC.

Duke pasur dy grupe të shpërthimeve të përsëritura, gjithashtu mund të lejojnë shkencëtarët të kuptojnë se çfarë i dallon ato nga burimet e vetme, duke i ndihmuar ata të kuptojnë më shumë rreth burimit të tyre dhe të shikojnë për shpërthimet e ardhshme.

Në të gjithë studiuesit zbuluan rreth 13 breshëri në vetëm tre javë, duke ofruar një sasi të madhe të të dhënave për shkencëtarët që kërkonin për burimin e tyre. Së bashku ata mund të ofrojnë disa dëshmi të mjedisit ekstrem apo të pazakontë nga të cilët po vijnë – ose teknologjia misterioze që disa pretendojnë se qytetërimet e jashtëtokësorët mund t’i fusin në hapësirë.

Ju pëlqen ky artikull? Klikoni këtu dhe na bëni like në Facebook për më shumë artikuj të tillë.