00:00:00
22 Mar

Përfitimet shëndetësore të qepës

Përderisa jo të gjithë e duan shijen e tyre, qepët janë studiuar gjerësisht për mënyrën se si ata mund të përmirësojnë shëndetin tuaj dhe të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të ndryshme kronike. Këtu janë disa nga përfitimet e mundshme që mund të ofrojnë:

Veti të shëndetshme të zemrës

Siç e dimë, kolesteroli LDL mund të grumbullohet përgjatë mureve të arterieve. Ndërtimi mund të rezultojë në mpiksjen e gjakut, duke rritur rrezikun e sulmeve të zemrës dhe goditjeve.

Thuhet se phytochemicals që përmbajnë sulfur nga qepët mund të ulin edhe sasinë e LDL në gjak. Kjo është demonstruar në studimet e kafshëve, ku nivelet janë zhytur pothuajse 20 për qind pa ndikuar në nivelet e HDL.

Reduktimi i rrezikut të kancerit

Sipas një studimi të vitit 2017 nga Universiteti i Guelph, qepët e kuqe mund të kenë një “fuqi për të luftuar kancerin”, pasi ato përmbajnë sasi të mëdha të quercetin dhe anthocyanin. “Ne gjetëm se qepët janë të shkëlqyera në vrasjen e qelizave të kancerit”, tha autori kryesor Abdulmonem Murajjan.

“Qepët aktivizojnë rrugët që inkurajojnë qelizat e kancerit për t’u nënshtruar vdekjes së qelizave. Ato promovojnë një mjedis të pafavorshëm për qelizat kancerogjene dhe prishin komunikimin ndërmjet tyre, gjë që pengon rritjen”, shpjegoi ai.

Bakteret e dobishme

Për shkak të pranisë së një fibre prebiotike të njohur si inlulin, konsumimi i qepëve mund të ndihmojë në ruajtjen e “baktereve të mira” në zorrët  tuaja. Fibra është në thelb një burim ushqimi për bakteret sipas një studimi të vitit 2018 nga King’s College London.

Qepët gjithashtu përmbajnë një përbërës të quajtur frukto-oligosakaride që mund të “stimulojnë rritjen e bifidobaktereve që shtypin rritjen e baktereve potencialisht të dëmshme në zorrën e trashë”, siç u tha nga Joe Schwarcz, Ph.D., i Universitetit McGill.

Rregullimi i sheqerit në gjak

Pacientët me diabet duhet të përfshijnë qepët në dietën e tyre. Allium cepa, një ekstrakt i kokës së qepëve, ka treguar potencial në uljen e glukozës së lartë të gjakut kur testohet në studimet e kafshëve.

Edhe pse mekanizmi nuk është ende i qartë, është sugjeruar që sulfuri në qepë mund të jetë përgjegjës duke nxitur një rritje në prodhimin e insulinës.

Ju pëlqen ky artikull? Klikoni këtu dhe na bëni like në Facebook për më shumë artikuj të tillë.