00:00:00
24 Mar

Mjekët së shpejti mund të përshkruajnë mësime arti dhe muzike

Një nismë ambicioze e shpalosur këtë javë nga sekretari i shëndetit të Britanisë Matt Hancock mund t’u mundësojë së shpejti mjekëve të vendit të përshkruajnë art terapeutik apo trajtime të bazuara te hobitë për sëmundjet nga çmenduria te psikoza, sëmundjet e mushkërive dhe problemet e shëndetit mendor.

Kat Lay në një shkrim të saj shpjegon se kjo strategji e pazakonshme, e përshkruar nga qeveria e Mbretërisë së Bashkuar si ‘përshkrim shoqëror’, mund t’i gjejë pacientët të regjistruar në mësime këndimi apo vallëzimi apo ndoshta duke e shijuar një listë këngësh të personalizuar.

Përfitimet mjekësore të marrjes me art janë të dokumentuara mirë: Siç thotë Lay, një bashkëpunim mes Orkestrës Mbretërore Filarmonike dhe mbijetuesve të sulmeve që jetonin në Hull, Angli, i shtyu pacientët të luanin në instrumente dhe të performonin; 90% e këtyre pjesëmarrësve raportuan përmirësime në shëndetin e tyre fizik dhe mendor. Në Lambeth, është dëshmuar se mësimet e vallëzimit përmirësojnë afësitë e përqendrimit dhe komunikimit mes atyre njerëzve te të cilët janë shfaqur shenjat e para të psikozës, ndërsa në Gloucestershire, spitalet kanë filluar t’i referojnë personat me sëmundje të mushkërive në seanca të këndimit.

“Përshkrimi shoqëror” ka për qëllim t’i plotësojë dhe jo t’i zëvendësojë format tradicionale të trajtimit. Është planifikuar që të zbatohet përgjatë Mbretërisë së Bashkuar nga viti 2023 sipas udhëzimit të fundit të qeverisë të “strategjisë së vetmisë”. Në janar të 2018, Mbretëria e Bashkuar kishte caktuar Tracey Crouch për të shërbyer si “ministri i vetmisë” për të eksploruar se ta luftojmë “realitetin e trishtë të jetës moderne”.

Ju pëlqen ky artikull? Klikoni këtu dhe na bëni like në Facebook për më shumë artikuj të tillë.