00:00:00
23 Mar

Italia përjashton nga shkolla fëmijët e pavaksinuar

Fëmijëve italianë u është thënë të mos kthehen në shkollë nëse nuk mund të dëshmojnë se janë vaksinuar siç duhet.

Afati vijon pas muajsh të debatit kombëtar mbi vaksinimin e detyrueshëm.

Prindërit rrezikojnë të gjobiten deri në € 500 nëse dërgojnë fëmijët e tyre të pavaksinuar në shkollë. Fëmijët nën gjashtë vjeç mund të kthehen mbrapsht.

Ligji i ri erdhi mes një rritjeje në rastet e fruthit – por zyrtarët italianë thonë se normat e vaksinimit janë përmirësuar që kur u prezantua ligji.

Nën ligjin e ashtuquajtur Lorenzin të Italisë – i quajtur sipas ish-ministrit të shëndetësisë që e paraqiti atë – fëmijët duhet të marrin një sërë imunizimesh të detyrueshme përpara se të ndjekin shkollën. Ato përfshijnë vaksinat për linë, fruthin dhe sëmundje të tjera.

Fëmijët deri në moshën gjashtë vjeçare do të përjashtohen nga kopshti pa prova të vaksinimit sipas rregullave të reja.

Ata të moshës nga gjashtë deri në 16 vjeç nuk mund të ndalohen nga ndjekja e shkollës, por prindërit e tyre përballen me gjoba nëse nuk plotësojnë kursin e detyrueshëm të imunizimit.

Giulia Grillo, ministre e shëndetësisë tha se rregullat tani ishin të thjeshta: “Jo vaksinë, jo shkollë”.

Ju pëlqen ky artikull? Klikoni këtu dhe na bëni like në Facebook për më shumë artikuj të tillë.