00:00:00
17 Feb

Inteligjenca Artificiale ka nevojë për rregullime thonë ekspertët

Përdorimi i Inteligjencës Artificiale në zona të ndjeshme si drejtësia kriminale dhe kujdesi shëndetësor duhet të rregullohet.

Kjo është një marrje nga një raport nga Instituti AI Now, një grup hulumtimi i lidhur me Universitetin e Nju Jorkut, që e vështron ndikimin më të rëndësishëm të teknologjisë në shoqëri. Hulumtuesit u frikësohen skenarëve në të cilët qeveritë dhe kompanitë e përdorin Inteligjencën Artificiale për të monitoruar vazhdimisht popullata të caktuara apo për t`i diskriminuar disa komunitete, ndër të tjera situata.

Raporti, i lëshuar të martën, vjen kur teknologjitë e makinave që mësojnë vetë po përdoren çdo herë e më shumë për të  mbledhur sasi të mëdha të dhënash, duke përfshirë në Google, e cila e përdor atë për punët si njohja automatike e qenve të fotografi. Por teknologjia ngrit edhe një numër shqetësimesh etike.

Për shembull, punëtorët në Google i kanë kritikuar shefat e gjigantit të kërkimit për shkak se e ka marë parasysh kontratën e Departamentit të Mbrojtjes që përfshinte t`i ndihmojë e qeverisë në përdorimin e teknologjisë së njohjes së fotografive për qëllime ushtarake. Në mes të reagimit, Google hoqi dorë nga një kontratë e ruajtjes së të dhënave në internet prej 10 miliardë dollarësh me agjencinë, duke cituar politikën e saj të brendshme kundër përdorimit të  makinës që mëson vetë për luftë dhe në ndërkohë, kompanitë si Amazon dhe Microsoft, të dyja kanë përjetuar shqetësime nga punëtorët për kontratat qeveritare lidhur me shqetësimin se softveri i Inteligjencës Artificiale i kompanive për njohjen e fytyrës mund të përdoret nga zbatuesit e ligjit për t`i targetuar padrejtësisht minoritetet ose komunitetet e margjinalizuara.

Raporti i Institutit AI Now thotë se qeveria shtetërore duhet “ta mbikëqyrë, ta auditojë dhe ta monitorojë” përdorimin e Inteligjencës Artificiale në fushat si drejtësia kriminale, kujdesi shëndetësor dhe edukimi. Agjencitë individuale ose grupet e ekspertëve duhet të merren me mbikëqyrjen, tha grupi, në vend të një agjencie të madhe rregullative për Inteligjencën Artificiale sepse secila industri është e udhëhequr nga rregulloret e veta.

Ju pëlqen ky artikull? Klikoni këtu dhe na bëni like në Facebook për më shumë artikuj të tillë.