00:00:00
22 Feb

IKSHPK: Gripi në Kosovë akoma nën pragun epidemik

Instituti Kombëtar po përcjell me vëmendje ecurinë epidemiologjike të gripit sezonal në
tërë territorin e Republikës së Kosovës duke intensifikuar punën në terren.

Nga 01 tetori 2018 deri sot në Institutin Kombëtar të Shëndetësisë Publike janë raportuar
gjithsej 22.726 raste të dyshimta në grip, 3.882 raste me infeksione respiratore akute dhe
25 raste me infeksione të rënda respiratore akute.

Rastet raportohen nga të gjitha komunat e Kosovës, por asnjëra nuk e kalon pragun
epidemik.

Gjatë javës së 02-të (07.01.2019-13.01.2019) janë raportuar 1.617 raste ILI dhe 319
raste ARI dhe 3 raste SARI.

Në laboratoret e Qendrës kombëtare të gripit – IKSHPK janë testuar gjithsej 299 mostra
të dyshimta në grip, prej tyre 93 raste rezultojnë pozitive në Influencën tip A. Nga 78
raste pozitive në 62 mostra është bërë subtipizimi dhe i takojnë subtipit AH1pdm09
dhe 31 mostra Influencë A.

Deri sot nga Klinika Infektive janë raportuar tri raste exitus të konfirmuara me
Influencë A, dy prej tyre të konfirmuara me subtipin AH1pdm09.

Pacientet kanë pasur sëmundje kronike të sistemit kardiovaskular dhe respirator
dhe nuk ka qenë të vaksinuar me vaksinën e gripit sezonal.

Hospitalizimet: Në Klinikën Infektive, Klinikën e Pediatrisë dhe spitalet rajonale gjatë
24 orëve të fundit janë hospitalizuar 7 raste me Dg. Bronchopneumonia (ARI). 1 rast
me Dg.Status griposus dhe 1 rast i konfirmuar me Influencë A.

Ministria e Shëndetësisë tashmë ka siguruar sasi të majftueshme të vaksinave që nga 1
tetori 2018 dhe janë distribuar nga IKSHPK në çdo QKMF në Kosovë andaj qytetarët e
moshuiar dhe me sëmundje kronike rekomandohen akoma që të vaksinohen. Vaksinimi I
gjertanishëm në Kosovë ka treguar nje efikasitet dhe ulje te rasteve të hospitalizuara.
Aktualisht situata epidemiologjike është nën kontroll sa i përket gripit sezonal, por me
gjendjen aktuale klimatologjike që po mbretëron në Kosovë, ekziston mundësia e rritjes së
rasteve.

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë së Kosovës ka rritur vigjilencën për t’u përballur me
raste eventuale të gripit A H1N1 dhe është në gjendje gadishmërie të përcjellë situatën
epidemiologjike dhe për çdo ndryshim të situatës do të informoheni me kohë.
Zyrtarët e Institutit Kombëtar të Shëndetësisë së Kosovës tërheqin vërejtjen se virusi
H1N1 bën pjesë në grupin e viruseve të gripit të zakonshëm dhe simptomat e sëmundjes
janë të ngjashme me gripat e zakonshëm.

Instituti ka dhënë rekomandime të duhura profesionale, që qytetarët të kenë kujdes dhe të
mos dalin gjatë në ambiente të ftohta, të mos qëndrojnë në lokale të mbyllura me dendësi
të madhe të njerëzve, dhe të përdorim sa më shumë lëngje të nxehta dhe vitamina.
Masat praktike në parandalimin e përhapjes së virusit të gripit sezonal.

• Të evitohen sa është e mundur kontaktet e afërta me individë të sëmurë,
• Personat e sëmurë të qëndrojnë në shtëpi në mënyrë që të parandalohet përhapja e
sëmundjes
• Të redukohet numri i vizitave të familjarve tek personat e hospitalizuar (SHSKUK,
Spitalet rajonale)
• Të evitohen vendet e mbyllura dhe mbingarkuara me njerëz
• Ushqehuni shëndetshëm duke përdorë më shumë vitamina
• Bëni aktivitet fizik dhe gjumë të mjaftueshë.
• Pastroni dhe dezinfektoni mjediset ku qëndroni
• Mbuloni hundën dhe gojën me një shami kur të teshtini dhe kolliteni dhe hidheni më pas
në vend të sigurt
• Lani duart shpesh me ujë dhe sapun, ose përdorni solucione duarsh me alkool
• Mos prekni sytë, hundën dhe gojën me duar të kontaminuar, pasi virusi përhapet në këtë
mënyrë
• Pastroni dhe dezinfektoni sipërfaqet dhe objektet që mund të jenë kontaminuar nga virusi
Konsultohuni me mjekun për mjekimin me barna kundër gripit, barnat merren vetëm me
rekomandimin e mjekut;
Medikamentet kundër gripit nuk kanë efekt parandalues, mund të përdoren vetëm nëse
jeni të sëmurë me grip dhe të rekomanduara nga mjeku;
Medikamente kundër gripit duhet të fillohen brenda 48 orëve të para të fillimit të
sëmundjes për të pasur efektivitet të lartë;
Medikamente kundër gripit mund ta bëjnë sëmundjen më të butë si dhe të shkurtojnë
kohën e sëmundjes. Ato mund të parandalojnë edhe komplikimet e rënda që mund të vijnë
nga gripi.
Masat parandaluese për përhapjen e virusit të gripit
Mënyra më efikase për parandalimin e virusit të gripit sezonal është vaksinimi me
vaksinën kundër gripit.
• Vaksinimi mbron vetë personin dhe ndihmon në parandalimin e përhapjes së gripit.
• Vaksinimi kundër gripit sezonal bëhet në muajt tetor–dhjetor por edhe gjatë tërë sezonit
të dimrit.
• Efekti i vaksinës fillon 1 deri 2 javë pas marrjes dhe mbrojtja vazhdon rreth një vit pas
vaksinimit.

Ju pëlqen ky artikull? Klikoni këtu dhe na bëni like në Facebook për më shumë artikuj të tillë.