00:00:00
22 Mar

Grip apo ftohje? Si t’i dalloni

Ndërsa dikush patjetër duhet të kontrollohet tek mjeku për të marrë një diagnozë gjatë kësaj periudhe të rrezikut të lartë, këtu janë disa nga ndryshimet kryesore midis gripit dhe ftohjes që ju duhet të dini.

1.Fillimi i simptomave

Kur keni një të ftohtë, fillimi i simptomave ka tendencë të jetë gradual. Shenjat si një hundë të lëngshme ose një kollë e keqe mund të zgjasin disa ditë për të zhvilluar dhe do të zgjasë rreth një javë. Megjithatë, simptomat e gripit janë relativisht të papritura dhe shumë më të rënda.

2.Prania e etheve

Temperatura juaj mund të ndihmojë të tregoni se pres cilit prej të dyve ka të ngjarë të vuani. Zakonisht, një e ftohtë nuk shoqërohet me ethe – nëse është, ethet do të jenë më të buta.

Por në qoftë se ethet tuaja ndodhin papritmas dhe është në rangun prej 100 deri në 102 gradë Fahrenheit, shanset janë që ju të keni grip.

3.Sezoni

Edhe pse ka të ngjarë të zhvilloni një të ftohtë gjatë sezonit të dimrit, është e mundur që të kapni një edhe gjatë stinëve të verës, pranverës ose vjeshtës. Por, siç e dimë të gjithë, ka një “sezon të gripit”, një që aktualisht është në SHBA. Duke filluar në nëntor dhe duke mbaruar në muajin mars, simptomat gjatë kësaj kohe mund të tregojnë diçka më të keqe se një e ftohur.

4.Dhimbje dhe dobësi

Dhimbja dhe siklet të lidhura me një të ftohtë janë mjaft tolerueshme me simptomat që përfshijnë një kollë. Por, siç vëren WebMD, gripi mund të jetë shumë më i keq, pasi është e zakonshme të përjetosh parehati të gjoksit dhe rritje të ashpërsisë në simptoma.

Ju pëlqen ky artikull? Klikoni këtu dhe na bëni like në Facebook për më shumë artikuj të tillë.