00:00:00
22 Feb

George Orwell: Këshilli Britanik i kërkon falje pas 70-të vitesh

Më shumë se 70 vjet pas ngjarjes, Këshilli Britanik (British Council)  i kërkoi falje George Orwell për komisionimin dhe pastaj refuzimin e një eseje për ushqimin britanik.

Autori i librave ‘1984’ dhe ‘Ferma eKafshëve’ ishte porositur të shkruante British Cookery në vitin 1946, si pjesë e përpjekjeve të organizatës për të nxitur kulturën britanike jashtë shtetit. Por një zbulim në arkivat e Këshillit Britanik ka zbuluar se pas dhënies së esesë, ajo nuk pranoi ta publikojë atë, duke i thënë Orwell se ishte problematike të shkruante rreth ushqimit në kohën e racionimit të rreptë.

“Më vjen keq që një budallallëk i tillë me sa duket ka lindur me dorëshkrimin tuaj”, thotë letra, duke ngritur “dyshime për një trajtim të tillë të temës së dhimbshme të Ushqimit në këto kohë”. Përfaqësuesi i departamenteve të botimeve thotë për Orwell se ai ka shkruar “një ese të mirë … përveç një ose dy kritikave të vogla, mendoj se është e shkëlqyeshme”, por se “do të ishte e pafat dhe e pamend për ta botuar atë për lexuesin kontinental”.

Orwell vazhdoi të botonte një version më të shkurtër të esesë në Evening Standard. “Duket se organizata në ato ditë ishte disi e pabarabartë, i ikte rreziqeve dhe ishte e shqetësuar të shmangte prodhimin e një eseje për ushqimin (madje edhe ai që përmend efektet katastrofike të racionimit të kohës së luftës) pas dimrit të urisë së vitit 1945”, tha redaktori Alasdair Donaldson. “Mbi 70 vjet më vonë, Këshilli Britanik është i kënaqur që të bëjë ndryshime për shkrimtarin më të madh politik të Mbretërisë së Bashkuar të shekullit të 20-të, duke riprodhuar esenë origjinale në tërësi”.

Ju pëlqen ky artikull? Klikoni këtu dhe na bëni like në Facebook për më shumë artikuj të tillë.