00:00:00
22 Feb

Drax në Britani bëhet stacioni i parë që kapë karbon

Drax (stacion i energjisë) në Britani ka filluar marrjen e dioksidit të karbonit në centralin e saj me dru në North Yorkshire, teknologjia e parë në botë që shpreson të mund të çojë në termocentralet negative të karbonit në të ardhmen.

Kompanitë e energjisë po kërkojnë mënyra për të reduktuar emetimet e dioksidit të karbonit, duke siguruar gjithashtu furnizime të vazhdueshme të energjisë elektrike kur burimet e ripërtërishme të energjisë, si era dhe dielli, kufizohen nga moti.

Pilot projekti për kapjen dhe ruajtjen e karbonit të bioenergjisë pritet të kapë një ton dioksid karboni në ditë dhe Drax gjithashtu do të kërkojë të gjejë mënyra për të ruajtur dhe përdorur CO2 e kapur.

“Kjo teknologji inovative ka potencial për të bërë hapa të mëdhenj në përpjekjet tona për të trajtuar ndryshimet klimatike, ndërkohë që filloi një industri krejtësisht të re në Britani të Madhe,” tha në një deklaratë ministri britanik për energji dhe pastrim Claire Perry.

Drax tha se projekti ishte i pari në botë për të kapur emetimet e karbonit nga një uzinë e biomasës.

Kapja, ruajtja dhe përdorimi i karbonit (CCSU) përfshin marrjen e emetimeve nga termocentralet dhe industria, për t’u lejuar atyre të jenë të ngjeshura dhe të ruajtura për përdorim në aplikime industriale të tilla si bërja e pijeve me gaz.

Shkencëtarët e klimës thonë se teknologjia ka të ngjarë të jetë e nevojshme për të ndihmuar në përmbushjen e marrëveshjes ndërkombëtare të klimës së Parisit për të kufizuar një rritje në temperaturat globale në 1,5 gradë Celsius.

Përpjekjet e mëparshme për të kapur dhe ruajtur emetimet nëntokësore (CCS) në Evropë kanë dështuar kryesisht. Një program i Bashkimit Evropian në vitin 2012 nuk ka vazhduar të financojë një projekt të vetëm CCS dhe një skemë britanike të mbështetjes u anullua në vitin 2015.

Megjithatë, shpresa është se gjetja e mënyrave të përdorimit të dioksidit të karbonit, në vend që thjesht ta ruajë atë, do të ndihmojë teknologjinë që të bëhet më ekonomikisht e realizueshme.

Ju pëlqen ky artikull? Klikoni këtu dhe na bëni like në Facebook për më shumë artikuj të tillë.