00:00:00
24 Mar

Deri tani nuk ka pasur probleme në rrjete sociale pas zgjedhjeve

Herën e fundit që SHBA-të bënë sondazhe, nuk ishte asgjë tjetër përveç një katastrofe për kopanitë më të mëdha të rrjeteve sociale.

Pas shumë dëgjimesh në kongres, doli një shqetësim i madh – a do të ishin të aftë Facebook, Twitter dhe të tjerët ta mbrojnë integritetin e votës së mes-mandatit?

Por, ndërsa sondazhet u mbyllën, pati një lajm të mirë për Silicon Valley. Masat e vëna në vend duket se kanë qenë më së shumti efektive, me fushata të bashkërenduara të ndikimit duke parë efikasitet të kufizuar dhe përpjekjet për shtypjen e votuesve shpesh ndalen në burim.

Por,  konsiderojeni këtë fazën e parë – ekspertët paralajmërojnë se detyra mund të jetë vetëm fillimi.

“Mbetem i bindur se veprimi i vërtetë do të jetë pas zgjedhjeve kur ne fillojmë të shohim mashtrimin e votuesve, pohimet e hakerëve fillojnë të paraqiten”, tha Bret Schafer nga Aleanca për ta Siguruar Demokracinë, e cila drejton një mjet kompjuterik që gjurmon aktivitetin e propagandës.

Alex Stamos, ish-kreu i sigurisë në Facebook, tha për BBC se ai priste që aktorët e këqinj mund të kërkojnë përhapjen e keqinformimit në mënyrë agresive në ditën pas votimit, në një përpjekje për të dobësuar integritetin e rezultatit.

Me rregullatorët në vende të ndryshme që po u rrinë mbi kokë, pasojat e një votimi tjetër të ndikuar padrejtësisht do të kishin qenë të tmerrshme për gjigantët e rrjeteve sociale, të cilët, pasi fillimisht larguan frikën, tani pranojnë se janë shumë të ngadalshëm për të reaguar ndaj abuzimeve të teknologjisë së tyre.

Të hënën, Facebook njoftoi se kishte hequr 115 llogari që kishin shfaqur sjellje “joautentike”, termi që përdor faqja për llogari të rreme ose propaganduese. Tridhjetë prej këtyre llogarive ishin në faqen kryesore të Facebook-ut, ndërsa 85 u hoqën nga Instagram-i. Ata thanë se urdhëri për këtë kishte ardhur nga organet e ligjit në SHBA.

“Deri më tani nuk kemi parë ndonjë gjë të papritur”, tha Facebook për BBC të martën pasdite.

Më herët, Twitter ka thënë se ka hequr 10,000 llogari të programeve kompjuterike nga platforma e saj pasi u alarmua nga Komiteti i Fushatës Demokratike të Kongresit. Llogaritë po kërkonin t’i bindnin njerëzit të mos votonin, duke koordinuar një fushatë hashtag që sugjeronte se burrat nuk duhet të votonin për të lejuar që gratë të kishin fjalën përfundimtare. Kjo “fushatë”, që më vonë u shfaq, buronte nga bordet e mesazhit të afërta me djathtistët. Një raport vetëdijësues nga NBC News fliste se si përpjekjet e keqinformimit për t`u treguar njerëzve se votimi ishte të mërkurën, jo të martën, mbase po vështirësoheshin nga moderatorët ose algoritmet e Twitter-it.

Analiza e pavarur nga Këshilli i Atlantikut për marrje të vendimeve, thotë se këto postime arritën vetëm pak – rreth 5,000 – përdorues të Twitter-it. Kjo shifër ndoshta është shumë,  por Twitter do ta konsiderojë një sukses të jashtëzakonshëm në një platformë ku postimet virale mund të mbledhin shpejt një audiencë milionëshe.

Ju pëlqen ky artikull? Klikoni këtu dhe na bëni like në Facebook për më shumë artikuj të tillë.