00:00:00
22 Feb

Çfarë është një sulm i heshtur në zemër?

Ashtu siç sugjeron emri, një sulm i heshtur në zemër është ai që fillimisht mund të kalojë pa u vënë re, pasi simptomat nuk janë aq intensive dhe të dukshme sa ato të një sulmi klasik të zemrës.

Tasha Benjamin, një banore i East Syracuse, Nju Jork, foli kohët e fundit në CNYCentral rreth sulmit të heshtur të zemrës që pësoi në vitin 2014. Edhe pse shumë njerëz besojnë se të gjitha sulmet në zemër do të shoqërohen me dhimbje gjoksi, ajo shpjegoi se si kjo nuk është gjithmonë e vërtetë.

“Ndoshta nuk mund të ndjeni një elefant të ulur në gjoks, i cili nganjëherë lidhet me një sulm në zemër. Ndoshta mund të ndjeni të përziera dhe trullim dhe mund të thuash oh, është diçka që kam ngrënë ose jam i lodhur”, tha Benjamin.

Simptomat mund të përfshijnë gulçim dhe siklet në pjesë të trupit përveç gjoksit – këto mund të përfshijnë shpinën, qafën, njërin ose të dy krahët, nofullën ose stomakun. Njerëzit gjithashtu mund të përjetojnë simptoma të lidhura me një stomak të mërzitur si përzierja, vjellja, urthi etj.

Ndërsa shenjat si lodhja dhe djersitja janë shumë të zakonshme, mund të jetë një shenjë paralajmëruese kur është e pashpjegueshme ose e tepruar. “Në 25 vitet e mia të praktikës, njerëzit në prag të një sulmi në zemër tregojnë se janë të lodhur dhe nuk janë në gjendje të kryejnë aktivitetet e tyre të zakonshme”, tha kardiologu Dr Stacey E. Rosen për Reader’s Digest.

Në Shtetet e Bashkuara, vlerësohet se 45 për qind e të gjitha sulmeve në zemër janë “të heshtur”, sipas hulumtimit të botuar në revistën Journal of American Heart Association në vitin 2016.

Duhet të kihet parasysh faktorë të tillë si mosha dhe gjinia. Simptomat e heshtura kanë më shumë gjasa të ndikojnë tek të moshuarit, veçanërisht ata mbi moshën 75 vjeçare. Dhe gratë “kanë më shumë gjasa që meshkujt të kenë simptoma të sulmit në zemër që nuk lidhen me dhimbjen e gjoksit”, thotë Klinika Mayo.

Ju pëlqen ky artikull? Klikoni këtu dhe na bëni like në Facebook për më shumë artikuj të tillë.