00:00:00
17 Feb

Australia ulë përdorimin e qeseve të plastikës në 80%

Australia ka shkurtuar përdorimin  e qeseve të plastikës deri në 80 për qind brenda vetëm tre muajsh, sipas Shoqatës Kombëtare të Tregtisë të Australisë.

Kjo rënie në përdorimin e qeseve plastike nuk erdhi drejtpërdrejt nga ndonjë politikë qeveritare, ishte në mënyrë efektive një vendim biznesi. Ky ndryshim erdhi kryesisht në sajë të dy prej zinxhirëve më të mëdhenj të supermarketeve, Coles dhe Woolworths, të cilët  vendosën të zbatojnë një ndalim mbarëkombëtar për qeset e plastikës, në korrik, duke zëvendësuar ato me qese të ripërdorshme të shitura për 15 cent.

Në total, kjo ka parandaluar potencialisht deri në 1.5 miliardë qese për të hyrë në mjedis.

“Shitësit me pakicë e meritojnë të vlerësohen pasi që kanë udhëhequr rrugën në një nga ndryshimet më të rëndësishme në sjelljen e konsumatorëve në breza dhe ne gjithashtu duartrokasim për blerjen e kësaj nisme mjedisore”, tha në një deklaratë David Stout, Menaxher i Politikës së Industrisë në Shoqatën Kombëtare të Pakicave.

“Shitësit me pakicë në mbarë vendin kanë udhëhequr rrugën dhe si rezultat kanë ndihmuar edhe bizneset më të vogla në ofrimin e një modeli mbi mënyrën e menaxhimit të tranzicionit në një mjedis pa qese plastike. Si rezultat, po shohim ndryshime të ngjashme të bëra në të gjithë kategoritë e ushqimit, shtëpitë dhe shërbimet. “

Ju pëlqen ky artikull? Klikoni këtu dhe na bëni like në Facebook për më shumë artikuj të tillë.