00:00:00
22 Feb

Artistët rus u kërkojnë vizitorëve të dhurojnë gjak në ekspozitë

Në një kthesë të pazakontë në artin pjesëmarrës, vizitorëve në një ekspozitë nga dy artistë të shquar rus do tu kërkohet të dhurojnë gjak për shfaqje.

‘Black Horizon’, i cili hapet të shtunën në Charleroi, Belgjikë, është puna e Erik Bulatov dhe Andrei Molodkin, të cilët thonë se ajo ka të bëjë me censurën dhe propagandën.

Molodkin, 53 vjeç, i cili ka lindur në Bashkimin Sovjetik dhe tani jeton në Paris, u ka kërkuar pjesëmarrësve të dhurojnë gjak, të cilin ai do të ruajë në frigoriferë mjekësorë dhe pastaj të pompojë në tuba duke përdorur kompresorë industrialë. Tubat do të shkruajnë tekste të këngëve të cilat ai i gjen në listat e zeza të qeverisë.

“Është karaoke e gjakut,” tha ai. “Programi ynë kërkon tekstet muzikore që janë censuruar. Atëherë njerëzit mund të vijnë dhe të zgjedhin për të dhuruar gjak për çfarëdo kënge që i tërheq ata”. Një dhurim standard mund të jetë 200 gram gjak, tha ai.

Disa prej teksteve të zgjedhura për ekspozitën e Charleroi vijnë nga skena muzikore e stërvitjes në jug të Londrës, artistët e të cilëve janë ndaluar të interpretojnë ose të transmetojnë këngë që përmendin ekipet rivale.

Tubat e Molodkin do të shfaqen pranë një skulpture tetë metërshe nga Bulatov, një konceptualist me ndikim sovjetik. Skulptura, e cila thotë “Çdo gjë nuk është aq e frikshme” në rusisht, ka për qëllim të inkurajojë vizitorët për të refuzuar propagandën dhe censurën, sipas Bulatov.

“Ndërgjegjësimi ynë është manipuluar nga shtypi, nga aktorët politikë dhe si rezultat kemi përfunduar në një situatë shumë të vështirë dhe mund të ndihemi të bllokuar”, tha Bulatov, një anëtar i grupit të Bulevardit Sretensky të viteve 1960, i cili ka krahasuar tekstin dhe imazhin për dekada të tëra.

Ju pëlqen ky artikull? Klikoni këtu dhe na bëni like në Facebook për më shumë artikuj të tillë.