00:00:00
17 Feb

Armëpushimi SHBA-Kinë sjell rritje fitimi për bizneset

Indekset kryesore të Wall Street u mblodhën të hënën duke pasuar një armëpushim ndërmjet SHBA-ve dhe Kinës në luftën e tyre tregtare, e cila e ka turbulluar dukjen për tregun e stoqeve për shumicën e vitit.

Pika referuese S&P 500 .SPX u ngjit më shumë se 1%, duke ndërtuar përqindjen e vet më të madhe javore të fitimit në rreth shtatë vjet, një javë më parë.

Investitorët ishin ngrehur nga lajmet gjatë fundjavës se presidenti i SHBA-ve Donald Trump dhe presidenti kinez Xi Jinping gjatë bisedimeve në Argjentinë u pajtuan për pauzim 90 ditor të tarifave të reja, duke deklaruar një armëpushim që i pason muajt e tensioneve të eskaluara në tregti dhe çështje tjera.

“E sotmja është më së shumti rreth festimit të faktit që SHBA-të dhe Kina e kanë vonuar atë që mund të kishte qenë nga skenaret më të këqija sa i përket marrëdhënieve të tyre tregtare,” tha Michael Arnoe, strateg i investimeve kryesore në State Street Gstill, indekset kryesore të mbyllura nën nivelin e tyre nga më herët në sesion.

Arnoe theksoi se “ende janë disa çështje të vështira që duhet të zgjidhen” ndërmjet dy ekonomive më të mëdha botërore.

Keith Lerner, strategu i tregut kryesor në SunTrust Advisory Services në Atlanta, e quajti “një copëz realiteti çlirues”.

“Arsyeja pse nuk po shihni më shumë, pse tregu  mbase ka dalë nga nivelet, është pasi të ulet pluhuri, njerëzit e kuptojnë se ende ka shumë pikëpyetje dhe i kanë vetëm 90 ditë për të biseduar,” tha ai.

Të gjitha bizneseve të mëdha u është rritur fitimi që nga momenti i deklarimit të armëpushimit.

Ju pëlqen ky artikull? Klikoni këtu dhe na bëni like në Facebook për më shumë artikuj të tillë.