00:00:00
22 Mar

Aplikacioni i motit vjedh të dhëna personale, thonë ekspertët

Një aplikacion i famshëm i motit ka mbledhur informacione të pazakonta nga përdoruesit e tij, thonë ekspertët e sigurisë.

Të dhënat, duke përfshirë adresat e emailit dhe numrat e telefonit, janë transmetuar në serverët e bazuar në Kinë.

Aplikacioni i lirë ‘Weather Forecast—World Weather Accurate Radar’, gjithashtu ka abonuar përdoruesit për shërbime të paguara pa leje.

Ai është shkarkuar më shumë se 10 milionë herë nga dyqani Google Play store.

Softueri është bërë nga TCL Communication Technology Holdings Ltd., me seli në Shenzhen të Kinës.

Kompania prodhon smartphones Alcatel dhe Blackberry-branded, të cilat vijnë me aplikacionin e motit të instaluar paraprakisht.

Sipas firmës për siguri dhe tregti të lëvizshme, Sistemet e rrjedhës së sipërme, “Parashikimi i motit” i TCL kërkon të mbledhë informacione duke përfshirë vendndodhjet gjeografike të përdoruesve, adresat e emailit dhe numrat e Identitetit Ndërkombëtar të Pajisjeve Pajisje (IMEI) – një kod 15-shifror që përdoret për të identifikuar pajisjet.

Firma e sigurimit thotë se TCL gjithashtu po përpiqet të regjistrojë përdoruesit e buxhetit Alcatel smartphones në Brazil, Malajzi dhe Nigeri për shërbime të paguara për realitetin virtual dhe ngarkimin veçmas të faqeve – përfshirë pornografinë – për të krijuar klikime mashtruese në reklamat.

Në dhjetor, Google pezulloi dy aplikacione të tjera kineze nga dyqani i tij Play pas akuzave se ata po shfrytëzonin lejet e përdoruesve si pjesë e një skeme mashtrimi .

Javën e kaluar, Shoqata e Internetit të Kinës mblodhi një panel me Administrimin e Informacionit dhe Komunikimit të vendit, për të paraqitur rezultatet e një analize në praktikat e grumbullimit të të dhënave.

Ai gjeti se 18 nga aplikacionet më të njohura në vend mblodhën atë që ai i konsideronte të dhëna të tepërta të përdoruesit – përfshirë mesazhet me tekst, të dhënat e adresave dhe regjistrimet. Nëntë nga aplikacionet u shfaqën për të bërë këtë pa pëlqimine përdoruesve, duke përfshirë ndihmësin celular Baidu.

Ju pëlqen ky artikull? Klikoni këtu dhe na bëni like në Facebook për më shumë artikuj të tillë.