00:00:00
22 Mar

A ndikojnë rrezet e diellit në shëndetin tuaj mendor?

A është drita natyrore një faktor i rëndësishëm kur bëhet fjalë për shëndetin mendor? Studimet do të thoshin po – deri në një farë mase.

Le të fillojmë me vendin e punës pasi që ky është vendi ku personi mesatar do të kalonte shumicën e ditës së tyre në. Një studim nga 2014 shqyrtoi shëndetin e përgjithshëm të dy grupeve të punëtorëve të zyrës: Ata që kishin dritare në zyrën e tyre dhe ata që punonin në zyra pa dritare.

Ata që kishin dritë u gjet se kishin zakone më të shëndetshme të gjumit dhe mirëqenie më të mirë në krahasim me homologët e tyre pa dritare. Duke qenë të ekspozuar ndaj më shumë dritë gjatë ditës dhe më pak dritë gjatë natës ndihmon në kalibrimin e orës sonë të brendshme dhe bien në ritmin natyror të qarkullimit.

“Ka prova që ekspozimi ndaj dritës, gjatë ditës – sidomos në mëngjes – është i dobishëm për shëndetin tuaj nëpërmjet efekteve të tij në disponimin, vigjilencën dhe metabolizmin”, tha Phyllis Zee, MD, neurolog i Mjekësisë Veriperëndimore dhe specialist i gjumit ka punuar në studim.

“Punëtorët janë një grup i rrezikuar, sepse ato zakonisht janë të mbyllur shpesh pa qasje në dritë natyrale ose artificiale të ndritshme për tërë ditën. Rezultatet e studimit konfirmojnë se drita gjatë orëve të natyrshme të ditës ka efekte të fuqishme në shëndetin“.

Por a ka një përfitim ekskluziv në rrezet e diellit, të cilat ndriçimi i brendshëm nuk mund të ofrojë? Një ndryshim që menjëherë buron në mendje është prania e vitaminës D, lënda ushqyese e cila mund të sigurojë një nxitje për sistemin tonë imunitar.

Shumë njerëz gjithashtu raportojnë një humor më të mirë ose një ndjenjë të qetësisë. Nga ana tjetër, hulumtimi ka dokumentuar se si çrregullimet e humorit dhe ankthit janë të prirura për përkeqësim gjatë dimrit, një kohë kur dielli shkon në fshehje.

Është sugjeruar që drita e diellit mund të na ndihmojë të prodhojmë më shumë serotonin, pra hormoni i lumturisë. Kështu, rënie e ndjeshme gjatë dimrit mund të kontribuojë në atë që ne e quajmë depresioni sezonal afektiv ose SAD.

Ju pëlqen ky artikull? Klikoni këtu dhe na bëni like në Facebook për më shumë artikuj të tillë.