7% e zvarranikëve të Australisë përballen me zhdukje

Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN) publikoi përditësimin e tij të fundit në Listën e Kuqe, një analizë e llojeve të kërcënuara rreth globit dhe një përcaktim në një kontinent të veçantë është tronditëse: Pothuajse të gjithë zvarraniket e Australisë janë në listë.

Lista e Kuqe tani përfshin 975 zvarranikë australianë, e cila është pothuajse çdo specie në kontinent. Shumica e tyre janë endemike në kontinent. Shtatë për qind e specieve përballen me zhdukje nëse nuk merren masa.

“Kuptimi i kërcënimeve për secilën prej llojeve të zvarranikëve të Australisë do të na ndihmojë të punojmë në mënyrë efektive me qeverinë australiane, grupet lokale të ruajtjes dhe njerëzit aborigjenë për t’i adresuar ato”, tha në një deklaratë Philip Bowles, Koordinator i Autoritetit Listës së Kuqe të Gjarpërinjëve dhe Zvarranikëve në IUCN SSC.

Kërcënimet nga pushtuesit


Popullsia e zvarranikëve të Australisë ka evoluar kryesisht në izolim, duke krijuar një koleksion të llojllojshëm. Në fakt, popullsia e zvarranikëve të Australisë përfaqëson pothuajse 10 për qind të faunës së përgjithshme të botës së zvarranikëve në botë, sipas IUCN, duke e bërë atë një qendër të madhe të llojeve të zvarranikëve. Duke pasur parasysh përhapjen e tyre, nuk duhet të jetë një surprizë që zvarranikët, nga hardhucat në pitonë, luajnë një rol të madh në ekosistemet e vendit, si dhe kulturën e popullit indigjen.

Rreziqet ndaj zvarranikëve nuk kanë ardhur nga brenda kufijve të Australisë – megjithatë jo saktësisht. Sipas IUCN, speciet pushtuese janë kërcënimi kryesor për më shumë se gjysmën e specieve të kërcënuara të zvarranikëve në kontinent. IUCN vuri në dukje një studim të janarit 2018, i cili përcaktoi se vetëm macet e egra pushtuese janë përgjegjës për vdekjen e 600 milionë zvarranikëve në vit.

Popullsia e maceve të egra në Australi ndryshon në mënyrë drastike, por vlerësohet të jetë midis 2.1 dhe 6.3 milionë deri në tetor 2017. Macet janë prezente në pothuajse të gjithë kontinentin.

Një specie të cilën macet e egra e preferojnë është dragoi pa veshë i tokës me bar (grassland earless dragon), ndryshe i njohur si Tympanocryptis pinguicolla. Ky dragua i vogël – ajo mund të rritet deri në 16 centimetra – favorizon zonat e kullotave, siç sugjeron emri i saj. Përveç që macet e egra i gëlltitin ato, shkatërrimi i ambientit dhe ndryshimet në modelet e zjarrit paraqesin rreziqe domethënëse për mbijetesën e saj. Kjo specie ishte përshtatur ndaj zjarreve gjysmë-natyrore që kanë ndryshuar gjatë shekujve falë praktikave të ndryshme të menaxhimit të tokës, sipas IUCN.

 

Një koleksion i zhabave të kallamit (cane toads) qëndrojnë në një enë


Zhabat e kallamave (cane toads) u futën për të kontrolluar speciet, jo për t’i eliminuar ato plotësisht.
Macat e egra nuk janë të vetmet lloje pushtuese që shkaktojnë probleme për zvarranikët. Zhabat e kallamave – të cilat u futën në Australi në vitin 1935 për të kontrolluar popullsinë e bletëve që shkatërruan prodhimet e sheqerit fitimprurës – kanë shkaktuar shkatërrim të madh me helmin e tyre që mund të vrasin shumë kafshë vendase dhe evolucionin e tyre të shpejtë.

Kjo është veçanërisht e keqe për zvarranikët si Monitorues i Ujit i Mitchellit (Varanus mitchelli), i cili ushqehet me zhabat e kallamave dhe më pas vdes. Kjo specie tani konsiderohet e rrezikuar në mënyrë kritike nga IUCN pas një rënieje të popullsisë prej 97 përqind në disa zona.

Megjithatë, kafshët nuk janë e vetmja kërcënim i jashtëm. Ndryshimi i klimës përbën një rrezik serioz për zvarranikët e ndryshëm, përfshirë Bartle Frere cool-skink (Techmarscincus jigurru). Ky zvarranik i adaptuar me të ftohtë favorizon klimën e ftohtë të majës së Mount Bartle Frere. Një rritje e temperaturës prej 1 gradë Celsius mund të rezultojë në një humbje prej 50 për qind në popullatën e hardhucës brenda 30 vjetësh pasi nuk do të ketë ndonjë vend më të ftohtë për të kaluar. Speciet tashmë konsiderohen të cenueshëm.

“Ky përditësim i Listës së Kuqe nxjerr në pah ndjeshmërinë e hardhucave dhe gjarpërinjve të Australisë ndaj specieve të huaja pushtuese, duke përfshirë zhabën toksike të kallamit dhe macet e egra, shpesh në kombinim me kërcënimet nga humbja e ambientit për shkak të barërave të këqija, zhvillimeve dhe zjarrit.”

 

Ju pëlqen ky artikull? Klikoni këtu dhe na bëni like në Facebook për më shumë artikuj të tillë.